Sunday, October 24, 2010

Menu 3 in 1

Hari nie aku masak menu 3 in 1...
Teringin nak makan...
Kat kedai tak sama dgn yg wat sendiri....
Wat sendiri lagi sodap...
Kihkihkihkihkih.....
Aper menu 3 in 1 aku yer...
3 in 1 tu mean...
Masak untuk makan Breakfast + Lunch + Dinner sekaligus...
Menu nyer ialah

NASI KERABU + AYAM KENTUCKY + SOLOK LADA...
Layan gambor di bawah yer....
Sini pon saya share how to cook Nasi Kerabu & Solok Lada....


~NASI KERABU KUNING/BIRU~
***(sesuai utk 4-6 org makan)***
* Saya wat nasi biru request drpd my doter

-4 pot beras Siam
-Sebatang serai yg diketuk
-1 sudu kecil serbuk kunyit @ serbuk biru import dari Kelate@ bunga talang
- air ikut suka, elok2nya jangan kasi lembik.
Masak seperti masak nasi biasa jew...

Sambal Tumis:
-10 biji bawang merah
-5 tangkai cili kering
-1 inci halia
-2 batang serai
-sebiji kelapa(ambil stn agak pekat)
-garam ,gula secukup rasa (*saya ganti gula dengan nise@gula melaka)
-2 keping asam gelugor

*Untuk memasak sambal tumis*

-bawang,cili,halia serai dimesin halus dan gunakan minyak yang
agak banyak utk menumis .Bila naik bau,letak santan,asam dan rasa
garam,gula dan masak agak pekat,baru kaw2 punye! Juga boleh taruk
budu sesudu baru ngam.

*SAMBAL IKAN*
-2 ekor ikan kembong/sardin sederhana besar
-2 batang serai
-5 ulas bwg. merah
-garam, gula secukup rasa
-1/2 biji kelapa parut
- lada hitam 1 sudu besar

Caranya:
-Kelapa parut digoreng garing.
-ikan bakar tadi diambik isi.
- Tumbuk lada hitam,bawang,serai dan garam.
-Gaul kelapa dengan isi ikan dan masukkan bahan2 tumbuk...
-Nise@Gula Melaka dimasak dulu then tarukdlm kelapatdn gaul rata...

*ULAM-ULAMAN*
-Daun serai kayu adalah ulam utamanya,taugeh,kacang panjang,timun batang ,kubis,bunga
kantan, daun kesum,pucuk putat,pucuk ketereh,pucuk pegaga dll!!!

*bolehlah dihidang ngan budu yg dicampur ngan cili padi(kalau nak
pedas ditenyeh2)
*Lagi satu perah asam limau nipis skitt…dalam budu
*taburkan kerepok atas nasi.
*Boleh dimakan dengan ikan goreng celup
tepung,daging bakar, ayam goreng berempah,telur asin,aye perchik,solok lada sebagai
pilihan.(lagi byk lauk lagi sedap weih...kosnya tentulah tinggi..sebab itu mahal harganya!!!)


SOLOK LADA
Cara-cara menyediakan solok lada

Bahan-bahan:

10 biji lada solok (buang biji dan bersihkan)
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 hiris halia (ditumbuk)
10 biji lada hitam (ditumbuk)
5 ekor ikan tamban atau sardin yang telah dipanggang atau direbus (dibuang tulang dan tumbuk)
½ biji kelapa parut (ambil putih sahaja)
½ cawan santan pekat
½ cawan santan cair
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit Ajinomoto (pilihan)
*Saya tak letak sbb memang tak penah pakai ajinomoto dalam masakan


Cara-cara:

Semua bahan-bahan yang ditumbuk tadi hendaklah digaul dan ditumbuk semuanya. Setelah sebati gaulkan dengan kelapa parut. Kemudian masukkan sedikit garam, gula dan setengah cawan santan pekat. Gaul rata-rata dan sumbat ke dalam lada.
Kemudian masukkan lada tadi ke dalam periuk. Masukkan setengah cawan santan cair lalu dimasakkan di atas api lebih kurang 10 hingga 15 minit.

No comments:

Post a Comment