Wednesday, February 11, 2009

Nasi Goreng Tomyam


Bahan2 (4 orang)
2 mangkuk nasi
5-6 ekor udang segar
1-2 ekor sotong - potong ring
200gm daging ayam - potong kecil2
4 biji bawang merah - hiris
2 biji bawang putih - ketuk
3-4 biji cili padi -tumbuk @ potong kecil2
1 paket perencah tomyam adabi @ 2 kuib pes tomyam maggi/knorr
kubis - hiriskecil2
carrot - potong panjang
tomato - potong dadu
1 batang serai - ketuk
1 biji telur
Daun limau Purut
garam secukup rasa

Cara2
1. tumis bawang putih+merah hingga naik bau..
2. Masukkan pes tomyam..Kalu kering sgttambah air..Masukkan cili padi...
3. Masukkan ayam, masak sampai isi ayam masak ...
4. Masukkan udang,sotong, tomato,carrot, daun limau purut...gaul rata
5. Masukkan Garam...Kacau rata dan masukkan telur..Masukkan nasi dan kacau lagih...
6. LAst skali masukkan kobis dan gaul mesra....Padam api...
7. Hias dengan daun bawang n hirisan lada merah....
8. Hidangkan bersama ayamberempah, keropok ikan @ sup ayam jika suka..

SELAMAT MENCUBA



No comments:

Post a Comment