Wednesday, March 23, 2011

MACAROONS...

Tetiba terjumpa Macaroon nie...
Mcm Glamour jew...Harga pon bleh tahan...
Teringat citer kak midah..
Anak dia ckp macaroon nie sedap tp mahal yg amat...

Godek2 Pakcik Google terjumpa ler resepinyer...
Harus kucuba nie...
Aper2 pon aku share dulu resepi kat sini k....
Minta permisi tuan tanah untuk CnP resepi yer...


Sumber : Pn.Suraya ...

Bahan-bahan (30 keping bergantung pada saiz):
110gm gula aising
65gm serbuk badam (ground almond)
13gm serbuk koko
60gm putih telur - dalam 2 biji
20gm gula kastor
secubit cream of tartar


filling (boleh dipelbagaikan ikut kegemaran masing2):
120gm cream cheese
1 camb jus lemon

2 camb gula aising
1 camb whipping cream
parutan kulit lemon dari 1 biji lemon

cara:
  • ayakkan gula aising, serbuk badam dan serbuk koko
  • ketepikan
  • pukul putih telur dengan cream of tartar sehingga berbuih
  • masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga gebu dan kembang (apabila diangkat dengan spatula adunan tidak mudah jatuh)
  • kaupbalikkan adunan tepung sedikit demi sedikit sebanyak 4 kali sehingga sebati
  • masukkan adunan ke dalam piping bag
  • dengan menggunakan 5mm nozzle pipekan adunan ke atas dulang pembakar yang telah digris atau dilapik dengan non-stick paper sebesar 2.5cm (lihat gambar)
  • lakukan sehingga habis
  • setelah itu hentakkan dulang pembakar tadi untuk mengeluarkan angin
  • ketepikan selama 1 jam supaya adunan mengeras
  • kemudian bakar pada suhu 150C selama 15 min atau sehingga keras
  • biarkan sejuk sebelum di angkat dari dulang dan diisikan dengan filling
  • untuk membuat filling: ayakkan dulu gula aising
  • kemudian satukan semua bahan dan pukul sehingga sekadar sebati
  • simpan di dalam fridge lebih kurang 1 jam sebelum digunakan

* Selamat mencuba...Filling tuh leh ikut kegemaran masing2...


*Gambar diambil dari Pakcik G...

Sekadar membuatkan air liur
penonton meleleh....huhuhuhu...


No comments:

Post a Comment